Main menu

Ο φιλόξενος χώρος δραστηριοτήτων και υποδοχής των νέων της ενορίας μας από τη μικρή και ευαίσθητη νηπιακή ηλικία μέχρι τα πρώτα χρόνια της έγγαμης ζωής, χρόνια ευθύνης, ωριμότητας, θεμελίωσης της οικογένειας. Αυτό βεβαίως, δεν συνεπάγεται ότι για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν υπάρχουν ευκαιρίες ή δυνατότητες κοινωνίας και αναστροφής. Στην ενορία μας, όλοι εργάζονται και προσφέρουν για όλους. Συνοπτικά οι δραστηριότητες της Νεανικής Εστίας μας:

Α. Στα πλαίσια της Κατήχησης, λειτουργούν συντροφιές παιδιών του Δημοτικού ανά τάξη, με στόχο της εξατομίκευση της προσπάθειας Κατήχησης, την ολιγομελή και λειτουργική συντροφιά (όχι περισσότερα από 15 παιδιά), το παιχνίδι και τη χαρά, απαραίτητο παιδαγωγικό μέσο, για την επίτευξη του στόχου: να γνωρίσουν το Χριστό και την Εκκλησία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια να αγκαλιάσουμε τα παιδιά ξεκινά από τη νηπιακή ηλικία. Αντίστοιχα λειτουργούν και οι συντροφιές των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου.

Σημασία μεγάλη- που εκτιμάται από τα παιδιά- παίζει το γεγονός: α) ότι οι χώροι υποδοχής είναι πάντα καθαροί, τακτοποιημένοι, προσεγμένοι, β) υπάρχουν λαϊκά μέλη της Νεανικής Εστίας έτοιμα να προσφέρουν, να συντονίσουν, να βοηθήσουν, να παρέμβουν διακριτικά, αν χρειαστεί, να κεράσουν ακόμη τα παιδιά ή να απαντήσουν στις απορίες κάποιου γονέα… Να μην παραληφθεί, ως αυτονόητη, η παρουσία του υπεύθυνου ιερέα της Νεανικής Εστίας κάθε εβδομάδα στο χώρο της Εστίας: ένας λόγος, μια ευχή, μία παρότρυνση, μια συμβουλή. Και τις υπόλοιπες μέρες στις άλλες δραστηριότητες.

Β.  Κάθε Πέμπτη βράδυ λειτουργεί η φοιτητική συντροφιά, όπου μετά από σύντομη εισήγηση ακολουθεί συζήτηση και προβληματισμός…

Γ.  Για νέους γονείς και υποψήφιους γονείς λειτουργεί η Σχολή Γονέων (Παιδαγωγικό Ερευνητικό Εργαστήρι), όπου σε συναντήσεις ανά 15ήμερο μετά από εισήγηση ειδικευμένων σε παιδαγωγικά θέματα συνεργατών της Νεανικής Εστίας διατυπώνονται ερωτήσεις, ακούγεται λόγος και… αντίλογος και προσφέρεται πολύτιμη παιδαγωγική πείρα, γνώσεις και πληροφόρηση.

Δ.  Για ενήλικες λειτουργεί σεμινάριο κατήχησης με θέμα «Διαβαίνοντας τις Πύλες του Ναού».

Ε.  Μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία ανταμώνουμε στο δικό μας φιλόξενο Αρχονταρίκι- οι ιερείς, οι γονείς των παιδιών των Κατηχητικών και όσοι άλλοι ενορίτες επιθυμούν- για ένα κέρασμα και μία φιλάδελφη επικοινωνία.

ΣΤ. Στις δραστηριότητες της Νεανικής Εστίας περιλαμβάνονται μαθήματα πληροφορικής, αγγειοπλαστικής, μουσικών οργάνων- παραδοσιακών και ευρωπαϊκών- βυζαντινής μουσικής και ελληνικών παραδοσιακών  χορών. Λειτουργεί επίσης παιδική χορωδία, θεατρική ομάδα το «Το Λυχνάρι» και πολυμελής παραδοσιακή χορωδία.

Και μερικά από τα μυστικά αυτής της πλούσιας- ελπίζουμε κατά Θεόν- προσφοράς:

  1. Οι εφημέριοι πάντα κοντά στους νέους, αρωγοί και συμπαραστάτες σε όλους τους ενορίτες.
  2. Ανάπτυξη και παρακίνηση συνεργατών στην εθελοντική προσφορά.
  3. Κατηχητές όχι αυτοποιμαινόμενοι, αλλά με υπεύθυνη πνευματική καθοδήγηση.
  4. Αγαστή συνεργασία σε όλους τους τομείς.
  5. Ίσως το κυριότερο: όλα ξεκινούν από τον Ιερό Ναό, τη λατρευτική σύναξη μας, και εκεί καταλήγουν «, ἵνα ὦσιν ἓν».

Είθε ο εν Τριάδι Θεός, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, του Μεγάλου Αθανασίου, πολιούχου ημών, και πάντων των Αγίων της πίστης μας να ικανώνουν, να οδηγούν, να φωτίζουν και να κατευθύνουν τα διαβήματα όλων μας σε κάθε έργο αγαθό.

 

π. Λάμπρος Ανδρεάκης

Πρόεδρος Νεανικής Εστίας