Main menu

Ιστορία του Ναού

ΙΔΡΥΣΗ – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ (1922 – 2012) 90 ΧΡΟΝΙΑ

Το Πολύδροσο, το γραφικό προάστιο του Χαλανδρίου, βρέθηκε από το ξεκίνημα του κάτω από την προστασία του Μεγάλου Αθανασίου. Η Ίδρυση του ναού Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου τοποθετείται χρονικά στο Α΄ μισό του 20ου αιώνα και οφείλει την ονομασία του στον ιδρυτή Αθανάσιο Γιαλελή.

           Το πρώτο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου ήταν ένας μικρός ναός σε ρυθμό μονόκλιτης ξυλεπίστεγης βασιλικής. Το έστησε κατά το έτος 1922 σύμφωνα με μαρτυρίες η ευσέβεια του πρώτου ιδρυτή και κτηματία Αθανάσιου Γιαλελή, που παραχώρησε μέρος του κτήματος του, και η ευλάβεια των πρώτων οικιστών της περιοχής Πολυδρόσου.  Σε επιγραφή που βρέθηκε στο δάπεδο του παλαιού ναού αναφέρεται ότι αυτό έγινε «δαπάναις Γρηγορίου Γαλακάτου, 1923».   

        Οι πρώτοι κάτοικοι, σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις ήταν ίσως Μικρασιάτες και άλλοι που έρχονταν από τον Πειραιά για αναψυχή.  Πρώτος ιερέας λειτούργησε ο Αρχιμανδρίτης κ. Αθανάσιος Κοντογιάννης και προσωρινός εφημέριος, μέχρι να αναγνωρισθεί ως ενορία, εχρημάτισε ο ιερομόναχος κ. Νικόλαος Πράπας.

           Το 1925 συστήνεται πενταμελής ερανική επιτροπή αποτελούμενη από τους:

  1. Δ. Τριάντη, τμηματάρχη Τραπέζης Αθηνών,
  2. Ευάγγελο Γαλάβαρη, έμπορο,
  3. Στέφανο Βερζοβίτη, βιομήχανο,
  4. Ιουλ. Γούδα, έμπορο και
  5. Γεώργιο Κατσαρλίνο, κτηματία, με σκοπό την αποπεράτωση του τρισυπόστατου Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου, Αγίων Αποστόλων και Αγίου Σπυρίδωνος Πολυδρόσου σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. διορισμού (Φεβρουάριος 1926). Την 11η Σεπτεμβρίου 1927 έγιναν τα εγκαίνια από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χρυσόστομο Παπαδόπουλο.

Με νομοθετικό Διάταγμα το 1930 αναγνωρίστηκε ως ενορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

   Πρώτος τακτικός εφημέριος έγινε με εκλογή τη 1η Μαρτίου 1931 ο, εκ των ιδρυτών του ναού έμπορος, π. Ευάγγελος Γαλάβαρης.

     Η αρχική μορφή του πρώτου ναού του Αγίου Αθανασίου ήταν μία μικρή μονόκλιτη βασιλική με μία κεντρική είσοδο. Το 1938 έγινε επέκταση του μικρού αυτού ναού και χτίστηκε το καμπαναριό στην είσοδο του ναού και πήρε έτσι μία νέα μορφή. Το 1938 τα σύνορα της ενορίας Αγίου Αθανασίου έφταναν μέχρι την ενορία Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου και μέχρι την ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμαρουσίου.

   Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 1974, όταν πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου υπήρξε ο αείμνηστος παπα- Χρήστος Αηδονίδης, θεμελιώθηκε ο νέος σημερινός ναός από τον Σεβασμιότατο Μακαριστό Μητροπολίτη Αξώμης, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κ. Μεθόδιο Φούγια, που υπήρξε δημότης και κάτοικος Χαλανδρίου.

           Μετά από 12 χρόνια περίπου, κατά την ανοικοδόμηση του νέου ναού, το 1985, κατεδαφίστηκε ο παλαιός ναός. Τμήμα του παλαιού ναού σώζεται μέχρι σήμερα μαζί με την παλαιά Αγία Τράπεζα.

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 1996 εγκαινιάστηκε στο ισόγειο του νέου ναού η Νεανική Εστία της ενορίας μας, ένας σύγχρονος πολυχώρος που αποπερατώθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με δωρεές ενοριτών.

            Ύστερα από 30 χρόνια ανοικοδόμησης και από πρόταση του Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου π. Παναγιώτου Αλεξόπουλου και των μελών αυτού, εγκαινιάστηκε, ο νέος περίτεχνος βυζαντινός ναός με τρούλο του Αγίου Αθανασίου, από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, την Κυριακή 29 Μαΐου 2005.

            Το Πολύδροσο έχει κάτι, για το οποίο μπορεί να καυχιέται και να σεμνύνεται παντοτινά, και αυτό είναι ο περικαλλής νεόδμητος βυζαντινός ναός του Αγίου Αθανασίου που είναι προστάτης και πολιούχος του.

ΠΗΓΕΣ:

  1. Αρχείο Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου.
  2. Προφορικές παραδόσεις από παλαιούς ενορίτες και από την κόρη του πρώτου ιδρυτή κ. Ελισάβετ Γιαλελή.
  3. Χειρόγραφες σημειώσεις του αείμνηστου κ. Π. Μαρινέλη.
  4. Προφορικές αναμνήσεις από τον αείμνηστο π. Χρήστο Αηδονιδη.
  5. Φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του κ. Μιλτιάδη Ραϊση.